Et dukkehjem - Henrik Ibsen

  1. Undersøg – hvordan man kan se, at ”Et dukkehjem” er et drama og tag desuden stilling til, hvilken dramatype ”Et dukkehjem” er et eksempel på
    Kendetegnene ved et drama er, at det som hovedregel er beregnet til opførelse på en scene/et teater, består af replikker og regibemærkninger, er inddelt i scener og akter og at det er et multimedie med personer, bevægelse, lys og lyd. Ud fra disse kendetegn kan man se, at “Et dukkehjem” er et drama, da det er et mikro skuespil, hvori teksten i bogen er skrevet op som replikker fra de pågældende personer. Derudover er bogen også inddelt i 3 akter og nogle steder står der, hvordan personerne bevæger sig eller hvad de foretager sig imens de snakker. Så ud fra genrekendetegnene kan man altså allerede konkludere, at “Et dukkehjem” er et drama.
    “Et dukkehjem” er ifølge den gamle genre en tragedie, da selve konflikten er omdrejningspunktet i dramaet. Konflikten i “Et dukkehjem” omhandler både problemer i samfundet, i form af de gamle kønsroller og lysten til at bryde dem, men også de problemer der findes i familien.
    Men dramaet passer utrolig godt til det naturalistiske dagligstuedrama, som opstod i 1800-taller, hvor der var fokus på livet i hjemmene med en kritisk vinkel, som tidligere nævnt. Anne-Mette & Laura

  1. Undersøg Henrik Ibsen: Hvem var han? Hvad lavede han? Hvad er han kendt for?
Henrik Ibsen var en norsk dramatiker. Han er født og opvokset i Norge i år 1828. Senere i hans liv, bosatte han sig i Rom med hans kone og barn og Henrik Ibsen vendte senere tilbage til Norge i år 1891 og døde i 1906.
Henrik Ibsens forfatterskab kan deles op i 2, i hans første tyve år var præget af romantikken og specielt nationalromantikken hans dramaer og digte. Den anden halvdel af hans forfatterskab var hans realistiske periode. Han er kendt for at være grundlæggeren af det moderne drama, hvor han repræsenterer en naturalistisk og symbolsk tankegang i den internationale dramatik. I dramaerne skriver han om mennesker som har problematikker i deres liv, såsom skjulte psykiske kræfter, et liv fyldt med hemmeligheder og en fortid, som er svær at fortrænge og løbe fra.
Henrik Ibsens værk “Et dukkehjem” blev hans internationale gennembrud og det siges at “ingen dramatiker udover Shakespeare er mere spillet på teaterscener rundt om i verden”. Han var kendt for at repræsenteret den socialkritiske realisme og naturalisme af kritikerne og almenheden, men dog blev hans symbolisme gennemgående ikke forstået i hans samtid. Anne-Mette

  1. Hvordan er Nora beskrevet i teksten? Lav en fyldig personkarakteristik af hende - I skal være tekstnære og dybdegående
    Nora er gavmild og tænker ikke specielt meget over, hvordan hun bruger sine penge. Hun beder eksempelvis manden, der afleverer et juletræ,  om at beholde resten af de penge, som hun giver ham. Hun lever i nuet og tænker ikke langsigtet. Dette kan ses ved, at hun på s. 4 siger til Helmer, at de ikke behøver spare penge til denne jul, da han får et bedre job, og at de bare kan låne penge, hvis de mangler nogle, da de nok skal betale dem tilbage. Dette viser som sagt, at Nora lever i nuet og ikke bekymrer sig om dagen i morgen. På samme måde mht. det lån hun tog ved Hr. Krogstad i forbindelse med, at Helmer var syg, viser hun også, at hun kun tænker på nuet. Ift. Helmers sygdom samt hendes fars sygdom, så viser Nora, at hun har en stor kærlighed til både sin far, men også til sin mand. Det var en periode, der tog hårdt på Nora, og hun har altså en stærk familiefølelse og tænker meget på sine nærmeste og bekymre sig om dem. Nora har en forkærlighed for makroner, men må ikke spise/købe dem for sin mand, så derfor gemmer hun dem for ham. Det at Nora gemmer makroner viser hendes barnlige side, fordi det er småbørn, der gemmer slik. Nora arbejder ikke og tjener derfor ikke sine egne penge. Det er hendes mand Helmer, der arbejder for at forsørge familien, og Nora der bruger pengene. Nora er præget af de gamle kønsroller, hvor kvinden er afhængig af manden. Hun har ikke et arbejde, men er derimod en husmor, så hendes arbejde er, at står for alt det praktiske i familien. Til sidst løsriver Nora sig fra kønsrollerne, hun vil være selvstændig og klare sig selv. Laura (Anne-Mette)
  2. Hvordan er Noras mand beskrevet i teksten? Lav en fyldig personkarakteristik af ham – I skal være tekstnære og dybdegående
    Torvald Helmer er en arbejdsom mand og advokat som har fået en stor stilling i aktiebanken han har været meget syg og har været på et kurophold i italien for at blive rask. Han er familiens overhoved og står derfor for hele familiens økonomi. Han går meget op i ikke at låne penge og opbygge gæld og mener at det er vigtigt at spare op til hvis der nu skulle ske noget med ham.
    (”ingen gæld aldrig låne” s. 9)
    Fordi han er familiens overhoved bestemmer han også over Nora feks. at hun ikke må spise makroner fordi det feder og hvor mange penge Nora får til indkøb og til sig selv.  Når han kalder Nora for “egern” “lille sangfugl” virker han som det “store” dyr der beskytter og tager sig af hende som om hun var et barn.
    Da Nora til sidst i skuespillet vil forlade ham ser man tydeligt at han behandler hende som et barn og bestemmer over hende.
    Nora:”Jeg vil gå herfra nu straks. Kristine ta’er nok imod mig for inat”
    Helmer: “Du er afsindig! Du får ikke lov! Jeg forbyder dig det!” Mikkel

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Billedeanalyse af Krøyer-maleri "Sommerdag ved Skagen Sønderstrand"

Opgaver - Den sidste balkjole