Opgaver - Den sidste balkjole

1)     Præsentér teksten enten skriftligt eller via podcast eller lydfil (kun denne opgave).
Teksten hedder “Den sidste balkjole”, og blevet skrevet i 1887 af forfatteren Herman Bang. Perioden de var i da teksten blevet udgivet, var det moderne gennembrud hvor man blev nærmere klar over at alt ikke er godt og rart. Herman Bang var en aktiv aktør i det moderne gennembrug, og ville gøre oprør med de romantiske illusioner.

Teksten handler om de to søstre Antonie og Emma, som lever sammen hjemme hos deres moder som er enke. Antonie er i færd med at sy en ny balkjole, da der ikke har været nogle arrangementer eller andet i omegnen længe, men der nu endelig kommer et bal som de glæder sig meget til. Årsagen til at der ikke har været noget i lang tid, skyldes at det er et småt, og stille lokalsamfund, hvor alle kender hinanden. Sågar kendte de et hvert køretøj i egnen.

Emma havde håbet på at blive gift med Otto, men de drømme bliver dog knust, da han skal giftes med en anden. Emma finder dog trøst i at hun regner med at Antonie skal giftes en dag, som der står i teksten så taler de hele tiden om hendes fremtid, f.eks. “Ja - når ‘den lille’ får hus og hjem… og når ‘den lille’ gifter sig, sagde de.”. Dog gik årene, og balkjolen blev færdig. Hun var stadig ugift, og doktorfruen kom og inviteret dem med til ballet, dog for at se på, da hun er kommet op i alderen.

Temaet for teksten er derfor håb på kærlighed, sorg over ulykkelige hændelse, som at faderen døde, og at Otto skulle giftes med en anden. Og de bliver ved med at håbe og tro på at alt nok skal gå Antonie godt men som tiden går bliver det for sent. Ud fra det kan man udlede budskabet, om at man skal leve i nuet, og opleve sin ungdom, i stedet for bare at drømme om fremtiden.
2)     Hvilken isme er kendetegnende for tekstens skrivestil? – hvor ses det? – hvilken betydning har det for teksten?
Impressionisme kendetegner tekstens skrivestil, da vi følger en handling, vi lægger ikke det store i beskrivelser af mennesket, men mere på forløbet


3)     Oversæt de første tre afsnit til nydansk.
Antoine er så god, hurtig og effektiv til at sy, at plisserne og flæserne flyver rundt i rummet. Alt imens Antonie syer, kigger moren og søsteren Emma på. De sidder alle tre og snakke, mens deres ansigter vender mod lampen.

Ja, så skulle der endelig danses til et rigtigt bal igen. Det er længe siden der har været et bal, siden pastor Wiberg forlod egen, har der været meget stille. Dengang var det altid de samme evige pantelege, selskabslege og fødselsdag på Præstegården, hvor man medbragte sytøj og hørte på at guvernanten og fru Hansen spillede et musikstykke, sammen på klaveret.

Og nu sker der ikke noget, ikke engang så meget som et lille bal. Nej, de sidste par år havde være kedelige for de unge piger.
 
4) Karakteriser Antonie og Emma. Kom ind på hvordan Emma karakteriseres i parentesen?
Antonie: God til at sy, lillesøster, ked af det over balkjolen
Emma: Storesøster, ked af det over at Otto skal giftes med en anden
Parentesen, Emma: Stiller ikke særlige høje krav til sig selv, hun sigter ikke højt ift. at blive noget.


5)     I det følgende beskrives to perioder - beskriv hvad der sker i de to perioder:
”Det var lystige dage - den gang.
Unge og lykkelige

Doktorfruen snakker til Antonie om at de unge skal ned og more sig og der går det op hende at hendes ungdom er forbi fordi hun ikke er blevet gift
Noget med at familien har sparet sammen til når antonie skulle giftes men nu er hun blevet for gammel

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Billedeanalyse af Krøyer-maleri "Sommerdag ved Skagen Sønderstrand"

Et dukkehjem - Henrik Ibsen