Billedeanalyse af Krøyer-maleri "Sommerdag ved Skagen Sønderstrand"

·      Det beskrivende niveau
På maleriet ser man en sommerdag ved stranden. I havet bader 10 børn, mens en lille pige står i sandet og kigger ud mod vandet og børnene. På stranden, ser man både, hvor på børnene har lagt deres tøj. Ude i horisonten kan man se land.
Maleriet er figurativt.
·      Det analyserende niveau
Konnotativt indhold:
Den lille pæne pige i fint tøj, som står alene og kigger ud på drengene i vandet. Drengene i vandet plasker løs og griner, de slår sig løs
Komposition
Farver
Lys og skygge
Perspektiv
Pigerne dengang havde ikke, på samme måde som drengene, lov til at slå sig løs. De skulle pragteksemplarer, næsten som det perfekte.
·      Det fortolkende niveau
Man kan altså forestille sig at den lille pige misunder drengene, og er ked af det, fordi piger ikke havde samme rettigheder som drenge. Pigen kigger ned i jorden, med ret ryg, og pænt tøj, modsat drengene som plasker rundt i vandet, og har det sjovt. Det stille vand kan symbolisere det stille liv piger skal leve. Bådene i baggrunden kan symbolisere pigernes lyst til at leve. Fælles har de at de bliver holdt tilbage. Bådene fra at sejle, og pigen fra at have det sjovt, ligesom drenge.
·  Det perspektiverende niveau – perspektiver til periodens tidstypiske træk samt Holger Drachmann
I forhold til perioden, passede det med at kvinder blev set ned på, og kvinder begyndte at kræve mere. De krævede flere rettigheder, og ville ses som mennesker, på lige fod med hankønnet. Og ligesom Holger Drachmann, så gik han efter at skabe et liv for kvinder, og gik igennem kritik fra samfundet, for at komme ud med sin mening.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Et dukkehjem - Henrik Ibsen

Opgaver - Den sidste balkjole